BAKIMLAR
- Tüm güvenlik önlemlerini ve uyarılarını okuyup anlamanız gerekmelidir
- Jeneratör bakımı yapmadan ve çalıştırmadan önce kitaptaki tüm uyarıları okuyup ve önerilen şeyleri okuyup anlamanız gerekmektedir.
- Bu kitaptaki prosedür talimat ve güvenlik önlemlerine uyulmaması durumunda kaza ve yaralanmaların olması muhtemeldir.
- Bilinen emniyetsiz durumlarda jeneratörünüzü asla çalıştırmayın.
- Eğer jeneratörünüzde emniyetsiz bir durum var ise tehlike uyarısı levhası koymalısınız. Acil durum butonuna basınız ve akünün negatif (-) kutbunun bağlantısını keserek olumsuz durum düzeltilene kadar jeneratörün çalışmasını engelleyiniz.
- Jeneratör grubuna yetkili olmayan kişiler tarafından müdahale edilmemelidir bunun için uyarı levhaları kullanmalıdır.
- Jeneratöre bakım onarım ve temizlik yapılmadan önce acil durdurma butonuna basıp akünün negatif (-) kutbunu çıkararak bağlantısını kesmeniz gerekmektedir.
- Jeneratör standartlarına uygun bir şekilde yetkili servislerce kurulmalı ve çalıştırılmalıdır.
- Bakım ve onarım yetkili servis tarafından yapılmalıdır.
- Acil durdurma butonunun yerini öğrenin acil kapatma butonlarının tuşlarını sadece acil durum esnasında kullanılmalıdır.
- Normal kapatma durumlarında acil kapatma butonları kullanılmamalıdır.
Basınçlı Hava ve Su Buharı
- Temizlik amacıyla maksimum (30 psi) su basıncı uygulanabilir. Soğutma sistemini temizlerken daima koruyucu gözlük ve eldiven takınız.
- Temizlik amacıyla maksimum (30 psi) hava basıncı uygulanabilir. Hava deliği kapalı olmalı ve çapak korumasıyla birlikte kişisel koruyucu donanım kullanılmalıdır.
- Basınçlı hava ve su pislik ve sıcak su çıkmasına dolayısıyla yaralanmalara yol açabilir.
- Basınçlı hava kullanıldığı takdirde koruyucu donanım ayakkabı ve gözlük yada yüz siperi kullanılmalıdır.
- Soğutma suyu soğuyana kadar radyatör dolum kapağını açmayınız. Radyatör kapağını tamamen açmadan önce yüksek buhar basıncının azalması için kapağınızı yavaş bir şekilde gevşetiniz.
Sızıntı Önlemleri
- Jeneratör bakımı ve onarım süreçlerinde içindeki sıvıların akmamasına özen gösterilmelidir. İçinde sıvı bulunan kısımları açmadan önce sızıntı riskine karşı gereken kaplar ve temizlik maddeleri hazırlanmalıdır.
- Akıntıların yanlış imhası çevreyi tehdit altına sokabilir. Tüm atık kimyasal sıvılar çevre yönetmeliğine göre imha edilmelidir. Sıvılar atılırken daima sızdırmaz kaplar kullanılmalıdır. Atık kimyasal sıvılar yere giderlere ve su kaynaklarına dökülmemelidir.
Yangın Söndürücüler
- Tam dolu ABC ve BC tipi yangın söndürücülerin jeneratör yanında hazır bulundurulması gerekmelidir
- Operatöre yangın söndürücülerin nasıl kullanılacağı anlatılmalıdır. Yangın söndürücü yetkili kurum ve yetkin kişilerce düzenli olarak kontrol edilmelidir
Koruyucu Malzeme Kullanımı
- Jeneratöre müdahale edilmeden önce uygun koruyucu maddeler kullanılmalıdır.
- Jeneratör çalışırken oluşan gürültüden işitme sorunları yaşamamak için kulaklık kullanılmalıdır.
- Jeneratör çalışırken dönen parçalara takıla bilecek giysiler kullanılmamalıdır.
- Temizlik için kullanılan tüm solüsyonlar kullanma talimatına uygun olarak koruyucu eldiven yardımıyla kullanılmalıdır.
- Olası göz yaralanmalarına karşı gözlük takılmalıdır.
Yerleşim Taşıma ve Çekme
El kitabının jeneratör yerleştirilmesi, kaldırma ve depolama konuları yer almaktadır. Jeneratörünüzü taşımadan kaldırmadan ve yerleştirmeden önce bu bölümü okuyup anlamanız gerekmektedir.
Aşağıdaki emniyet tedbirlerine uyunuz!
- Elektriksel bağlantıları ilgili standartlara uygun bir şekilde yapınız topraklamaya dikkat ediniz.
- Jeneratörler için yapılan yakıt depolama sistemlerinin ilgili kodlarına standartlara ve diğer gereklere uygun şekilde kurulduğundan emin olunuz.
- Motor egzoz gazları personel için tehlikelidir kapalı mahallerde bulunan bütün jeneratörlerin egzoz gazları ilgili standartlara uygun sızdırmaz siyah borular ile dışarıya atılmalıdır. Sıcak egzoz susturucusu ve egzoz boruları yanabilecek maddelerin teması ve personelin dokunmasına karşı korunmalıdır. Egzoz gazının tehlikesiz olarak dışarı atılmasını sağlayınız.
- Jeneratör bakımı yaparken alternatör ve motor kaldırma halkalarını kullanarak kaldırmayınız. Jeneratörü kaldırmak için şasede bulunan kaldırma noktalarını kullanmanız gerekmelidir. Kabinli jeneratörlerde kabinin üst kısmında bulunan kaldırma noktalarını veya şasede bulunan kaldırma noktalarını kullanılmalıdır.
- Kaldırma araçları ve destek yapıların sağlam ve jeneratörü taşıyabilecek kapasitede olduğundan emin olunuz. Jeneratör kaldırıldığı zaman tüm personellerin jeneratör etrafından uzak tutulmalıdır.
- Römorklu jeneratörü çekerken tüm trafik kurullarına standartlarına ve diğer düzenlemelere dikkat edilmelidir. Bunların içinde yönetmenliklerde açıkça belirtilen gerekli donanımlar ve hız sınırları da bulunmaktadır.
- Personelin mobil jeneratör seyahat etmesine izin verilmemelidir. Personel çekme demiri üzerinde veya mobil jeneratör ile çekici arasında durmasına izin verilmemelidir.
- Özel olarak dizayn edilmedikçe jeneratörü tehlikeli olarak sınıflandırılan bir bölgede kurmayınız ve çalıştırmayınız.
Patlama ve Yangın
- Jeneratörün bir parçası olan yakıt ve duman tutuşabilir ve patlayabilir. Bu maddelerin depolanmasında uygun olan önlemlerin alınması yangın ve patlama riskini azaltabilir. ABC ve BC sınıfı yangın söndürücülerin el altında bulundurulmalıdır. Personel bunun nasıl kullanıldığı konusunda eğitilmelidir.
- Yağ ve bazı soğutma karışımları yanıcıdır sıcak yüzeylere ve elektrik enerjisinin olduğu bölümlere dökülen yangına yol açabilir yangın sonucunda mal ve can hasarı yaşanılabilir.
Uyarılar
- Jeneratörünüzün bulunduğu yanıcı maddeler birikilmemelidir. yakıt ve yağlar sızdırmaz kaplarda ve yetkili olmayan kişilerden uzakta muhafaza edilmelidir.
- Dizel motorun hava emiş sistemine yanıcı gazların girebileceği bir ortamda kullanılabileceği riski dikkate .alınmalıdır. Bu gazlar motorun yüksek devire kalkmasına sebep yaralanmalar ve motor hasarları yaşanılabilir.
- Sadece jeneratör bakımı yapılırken değill, her zaman jeneratör odasına uygun şekilde havalandırınız.
- Yanıcı maddeler koruyucu kaplarda muhafaza edilmelidir ve yanıcı maddelerin bulunduğu bölgede sigara içilmemelidir.
- Tüm elektrik kabloları düzgün ve sıkı bir şekilde bağlanmış olmalıdır. Gevşek ve yıpranmış kablolar varsa motoru çalıştırmadan önce yetkili servis ile bakım için görüşülmelidir.
- Ark ve kıvılcımlar yangına yol açabilir güvenli bağlantılar doğru kablolar ve bakımı düzenli yapılan batarya kabloları kullanıldığında arklanma olmasını önleyebilirsiniz.
- Akü şarjını kontrol ederken kesinlikle uçlar arasına metal bir nesne koyulmamalıdır. Voltmetre veya hidrometre kullanılmalıdır.
- Akü bağlantısını yapmadan veya akü bağlantısını sökmeden önce akü şarj cihazının beslemesi kesilmelidir.
- Aküler temiz tutulmalıdır. Jeneratör grubunu kullanırken tavsiye edilen kablo bağlantı ve batarya kapakları kullanılmalıdır.
- Yakıtın etrafında alev,kıvılcım sigara içmek gibi yanmaya sebebiyet verebilecek olaylara izin verilmemelidir.
- Yakıt sisteminde yakıt sızıntısı olduğu durumda jeneratör çalıştırılmamalıdır.
- Her hangi bir yangın durumunda personelin kolay çıkışı için acil çıkış kapıları yapılmalıdır.
- Jeneratör çalışırken yakıt takviyesi yapılmamalıdır.
- İlk çalıştırma desteği için aerosoller kullanılmamalıdır. Aksi takdirde patlama ve yaralanmalar yaşanılabilir.
- Dönmüş bataryaları şarj etmeyiniz. Aksi takdirde patlama yaşanılabilir.
- Odayı,zemini ve jeneratör seti temiz tutulmalıdır. Yakıt,yağ batarya elektroliti veya soğutma sıvısı dökülmelerinin oluşma sonucunda bunlar hemen doğru müdahale ile temizlenmelidir.
Mekanik
Jeneratör hareketli parçalardan korunmak için muhafazalarıyla birlikte dizayn edilmiştir. Buna rağmen jeneratör mahallinde çalışırken diğer mekanik tehlikelerden personel ve cihazları korumak için önlem alınmalıdır.
Uyarılar
- Dizel motoru daima iyi havalandırılmış bir mekanda kullanılmalıdır. Dizel motor kapalı bir alandaysa egzoz tesisatını dışarı taşınmalıdır. Dizel motor egzoz gazlarında sağlığa zararlı yanma ürünleri bulunur.
- Jeneratörünüz hareketli parçalardan korunmak için muhafazalar için tasarlanmıştır. Jeneratör setinin çevresinde çalışırken personel ve ekipmanı diğer mekanik tehlikelerden korumak için dikkat edilmelidir.
- Muhafazalar sökülmüş haldeyken jeneratör setinin çalıştırılmaması gerekmelidir. Jeneratör çalışırken her hangi bir sebepten muhafazaların altına veya çevresine erişmeyi denememelisiniz.
- Ellerinizi uzun saçları bol kıyafetleri ve takılarınızı kasnaklardan kayışlardan ve diğer hareketli parçalardan uzak tutulmalıdır.
- Bazı hareketli parçalar jeneratör çalışırken açıkça görünmeyebilir.
- Sıcak yağ, sıcak yakıt, sıcak soğutma sıvısı sıcak egzoz tesisatı sıcak yüzeyler,keskin kenarlar ve köşelere yaralanma riski sebebi ile temas etmekten kaçınmalıdır.